Nak Merepek Jap *Interview*


Assalamualaikum w.b.t.

pheww. sebut je sal interview macam nightmare
baru je lepas baca blog Amirah
meh baca! haha *promote jap*
she's a very bright student and quite humble
she loves to ask a lot. sah laa dak rajin bertanya
memang lumrah budak pandai en
my first impression bout her..
seriousy eager sangat nak tau everything
from my blog till my twitter she found me
hahaha. nampak tak eagerness dia kat situ
tabik spring! berani nak tanya.. ni baru contoh malu bertanya sesat jalan
kalau camni sah sah tak sesat punyaaa. hahahaa
jk jk

okayy kembali kepada niat asal aku..
aku baru sekali je pernah interview kot buat masa ni
yelaa sebab kita takda pengalaman before this laa kita tanya sana tanya sini
but bare this in mind, "it's others' experience. you might think you're in their shoes but it's not your experience unless you are the one who went through it"
untung laa diorang yang pernah rasa interview yang tough sangat tuu..
i think exxon mobil kot so far yang aku dengar memang tough
dalam entah ribuan yang mohon.. only hundred plus je yang dapat interview call
and among them, if i'm not mistaken, only 8 students will be selected to get the scholar
nampak tak betapa specialnya diorang ni..
dah tu kalau tak silap gak based on sharing dari Zahid, satu kepala one million kot
ehh macam melampau je -_-''
but seiouslyyyy. diorang siap inform kalau tak cukup diorang boleh bagi lebih
asalkan pointer korang always maintain atas 3.5
and diorang ni kalau tak silap tak perlu A-level lagi dahh
memang yang dapat ni sah kepala einstein laa aku cakap
*sorry kalau ada tersalah fakta*

based on Amirah's blog, bagi aku la kan..
JAD interview ni not as tough as exxon tu
mak aih. kalau aku dapat exxon tu tak terbayang aku
well. aku ada mohon. just tak dapat interview call.
nampak tak betapa noob nye aku? hahahahaaa
bukan rezki. well. not eligible based on my forecast result maaa

ni pulak respon dari zahid
whoah. kalau aku jadi dia, excited kot
mana taknya
interviewer tu siap comment "you're a strong candidate"
pehhhhh
dear zahid, aku rasa aku takkan pernah merasa pujian camtu
aku ni self-confidence dah rendah. sadiss sadiss
and dia kata for his session which was morning session, dah 90 candidates
phewwww
and Qisteena *Qis* sesi petang lak
ALSO 90 CANDIDATES

bila aku dengar ni.. aku pun dahh "macam takdak peluang jaaa aku ni"
mana taknya.. tengok result forecast la beb
dah tu exam bertulis pun aku tak cukup revise
interview ayat tunggang langgang. broken english. low confident level
kalau dah kat Palace of Golden Horses tu dah sebanyak tu candidates..
nak campo semua negeri kat malaysia ni lagi
agak-agak berapa ramai ea?
agak-agak berapa ramai muka straight A's trial yang datang?
aku tak pernah lagi merasa straight A's tu wehh
harap-harap SPM ni aku rasa laa eaa. AAMIIN
agak-agak berapa ramai pemimpin pelajar yang datang?
ya Allah.. kalau dibuat rank, entah aku top bottom kot :(

huhu. anyway. aku tetap yakin dengan keputusan Allah
kalau aku dapat, tak bermaksud aku hebat tu rezki Allah
kalau aku tak dapat, aku anggap ni just macam mock interview aku nak prepare untuk next interview
usaha aku tak setanding usaha candidates yang lain kot..
but frankly speaking..... aku dah malas nak g interviewwww
hahahahahahaa
pemalas aku niii -_-''
mohon jangan contohi
weeeeeee

tapi bila aku cerita kat abah betapa down nyaaaa aku tadi..
watlek je respon abah
"dah lepas tu tak payah fikir lagi dah. nanti mohon la scholarship lain. JPA ke..."
hmmmmmmmm
i should do better in the next interview

senang sangat aku ni nak lemah semangat haihh
tu laaa. dulu aku tak mengharap sangat nak dapat scholar ni
sekarang kemain lagi aku nakk
well. tak kenal maka tak cinta
dulu aku tak tau apa apa sal JAD ni . dah tau tu memang rasa rugi laa kalau tak dapat
takpe laa
tawakal je *skema jawapan*

ehh. korang yang baca post ni memang bosan sangat ea?
thanks sudi layan post aku yang agak takde point ni.
hahahaahaha

May Allah bless

Wallahualam

Final Day of February


Assalamualaikum w.b.t

hari ni dah 28th Feb 2014

bukan tahun lompat. so. esok..


What's so special bout march?

bagi aku...


macam macam !

First on list....


yeyeyyyyy! I'm no more underage!
hello!!!!!! ADULTHOOD!!! *echo*
dear me, please be more matured

followed by..


Ya Allah, moga batch 0913 a.k.a batch SPM 2013 dapat result paling gempak, the best record ever
dan jauhilah kami dari sifat takbur dan riak serta murahkanlah rezki kami.
Aamiin.

aku harap, pada 20th Feb ni aku dapat tengok parents aku nangis.
yeah. nangis sebab happy tengok result aku.
Aamiin
moga Izzah An Nabilah binti Mudihi serta pelajar SPM 2013 dapat Straight A+ dalam SPM
 Aamiin

frankly speaking, aku tak yakin pun nak dapat 9A+ tu
but it's never be a crime to put up hope right?
I'm not that bright but i did my best
May my effort pays
as well as my friends

kalau tak dapat result seperti yang diharapkan,
ucaplah Alhamdulillah, kita masih mampu menerima result tu kan
masih ada peluang untuk kita perbaiki diri
berbanding rakan-rakan sebaya kita yang telah pergi bertemu Allah terlebih dahulu
al-fatihah

senang cerita, kalau ada benda yang kita tak dapat, always be grateful
Allah dah tentukan yang terbaik buat kita
kita tak tahu, kalau kalau kita straight A+ tu kita riak, lalai.
Allah sayang kita. remember that ;)

it's just..setinggi-tinggi ilmu manusia ni dengan ilmu Allah umpama setitik air di lautan yang luas
Subhanallah
there's so much thing that we don't even know

okayy.. selebihnya, kita sama-sama muhasabah diri

next... march hmmm?


will be busy seeking for scholarships

yeahh i'm a SCHOLARS SEEKER!

so.. dalam minggu result tu, jemput laaa datang ke blog beta
hoho
in sha allah aku akan share semua info scholar yang aku tau..
kat kiri blog ni pun aku dah letak certain link for scholarships

moga membantu dan bermanfaat!


tu je kottt..

ehhhh. one moree!

aku menanti call dari


untuk JAD program tu.
i really hope i get this scholarship
maybe initially i have no interest towards this baby. but lately, I fall for it badly :'(
tapi ye laa. semua di tangan Allah
kalau ni yang terbaik buat aku, aku terima dengan hati gumbira
kalau ni bukan rezki aku, bersyukur dapat pengalaman first time interview
maybe there's other better scholarship for me out there
just keep on praying

all the best to the SPM leavers.
hope tips ku sebelum ni untuk preparation nak buat permohonan for any scholar or U sedikit sebanyak membantu.

okay guys. thanks for visiting my blog!
in shaa Allah, i'll put more info in the future.

May Allah bless. DUIT. Doa Usaha Istiqamah/Ikhtiar/Iltizam Tawakal

Wallahualam





Appreciate our DAD


Assalamualaikum w.b.t.

Nak share sikit short story ni.. sedih aku baca..
i think you should read this
appreciate our dad okayy <3

dear daddy, you should know how much i loveeee youu! as well as mummy too <3



Ada seorang bapa datang ke kedai melihat-lihat seperti pelanggan lain. Aku menerjahnya, 
''Pak cik, Laptop....'' 
Dia tersenyum dan masih melihat-lihat laptop yang ada di kedai. Aku menyambung lagi, ''nak beli untuk anak ker?''. 
''ya, nak beli untuk anak - dia nak sambung belajar - laptop mana yang ok? '' 
Aku mengesyorkan barangan seperti biasa - biasanya aku mengesorkan yang paling murah. ''Kalau nak yang bagus mahal pak cik, tapi kalau setakat nak buat belajar yang ni lah - Samsung - seribu seratus lebih je.....''.
Dalam aku bercakap dengan dia, dia banyak diam dan seperti berfikir. Sedikit lama dia terdiam, dia membuka mulut ''nanti saya datang balik ya,duit tak berapa nak ada lagi ni....''.-
Pergi dengan suatu perasaan yang lain. Aku dengan rutinku bekerja setiap hujung minggu sahaja. Kebetulan, aku duduk di kaunter menunggu pelanggan - dia datang semula ke kedai, tapi dengan anak perempuannya.
'' yang mana ya yang hari tu, ada lagi tak?''.
'' Yang ni samsung haritu, tapi yang ni stok baru - harga sama je'', aku menyambut soalannya.
Dia bertanya kepada anaknya,''yang ini ok ke dik?''-
''ermmm, ok ke nie murah je - karang rosak karang susah...''. Jawabnya dengan muka yang kurang berpuas hati - anaknya seperti menginginkan yang lain yang lebih mahal.
'' Yang acer ni tak boleh ke ayah?'', ayahnya terdiam seketika dan menyambut dengan negosiasi, ''yang acer ni berapa boleh murah lagi?''.-
'' Yang tu tak dapat dah pak cik,..Dah harga kos dah tuh...''
Aku dengan rasa geram namun masih dalam nada yang baik menyambung lagi, '' Dik, nak laptop untuk belajar kan...Rasanya kalau untuk belajar - yang ni lebih dari cukup - rosak tak payah pikir sangat- warenti setahun''. Aku mengeluarkan kata-kata tersebut atas dasar aku seperti mengerti kerut wajah bapanya. '' Oklah, yang ini.''. Jawab anaknya.

Sedang aku menulis resit dan membungkus laptop dari meja 'display'-
Aku terpandang bapanya yang mengira duit untuk membayar-
Aku nampak dompetnya kosong- habis semua duit digunakan untuk membayar laptop. Dia menyerahkan duit kepadaku dan aku mengiranya semula - dia melihat tanganku yang mengira. Habis aku mengira - wang aku masukkan dalam cash drawer.
''cukup duit tadi dik?'' -
'' Cukup, terima kasih ya.....''.
Dia dan anaknya meninggalkan kedai. Aku hanya menahan air mata mengira duit yang diberikan- RM1,RM5,RM10 dan sekepingRM50. Aku membayangkan dari mana si ayah mencari duit untuk membeli sebuah laptop untuk anaknya - penuh harapan. Aku geram kepada anaknya - seperti tidak tahu ayahnya bagaimana- hanya tahu minta. Aku tahu ayahnya tiada duit, dia dah sebut awal- awal pada aku, aku nampak air mukanya, aku perhati sekeping-sekeping duit yang diserahkan. Aku tahu dia tiada duit pulang ke rumah dan perlu 'mengais' untuk hari esoknya.



Hargai apa yang parents dah buat untuk kita. belajar untuk bersyukur.
May Allah bless. Besar pengorbanan parents kita only nak tengok kita berjaya. Hanya Allah dapat membalas jasa dan pengorbanan diorang. Moga Allah rahmati dan permudahkan urusan duniawi dan ukhrawi semua parents kita.. aamiin.. 
maybe kita tak dapat nak balas jasa diorang dengan wang ringgit. tapi ringan-ringankan lah tulang nak bantu diorang selagi diorang masih ada kat depan mata kita. bagi parents yang dah bertemu Allah terlebih dahulu, kita sama-sama doakan moga-moga diorang dapat masuk syurga Allah tanpa hisab . aamiin.
appreciate everything that we got before Allah take them away from us.

Wallahualam

PROSPECTUS

Assalamualaikum w.b.t

ni aku copy paste je dari group SBP.
moga bermanfaat :)

SESIAPA YANG INGIN BELAJAR LUAR NEGARA ANDA DISARAN UNTUK MENEMPAH 'PROSPECTUS' DARI UNIVERSITI LUAR NEGARA.FREE JE BAK HANG!!

1.University of Liverpool (UK) (You'll Never Walk Alone.Eh)
http://www.liv.ac.uk/request_prospectus/

2.University of Manchester (UK) (Uni dengan FC tak sama taraf.Eh)
https://www.manchester.ac.uk/postgraduate/prospectus/

3.University of Ariana Rose(UK) (Peminat tegar memang tahu kat mana.Eh)
https://www.bath.ac.uk/study/ug/prospectus/prospectus.pl

4.University of Nottingham (UK)
http://www.nottingham.ac.uk/prospectuses/request/ugrequest.php

5.Lancaster University (UK)
http://www.lusi.lancs.ac.uk/webenquiry/EnquiryForm.aspx

6.University of Leicester (UK)
https://myleicester.le.ac.uk/portal/form.html?form_id=6&sub=create

7.University of Middlesex (UK)
http://www.mdx.ac.uk/calltoaction/orderaprospectus.aspx

8.University Essex (UK)
https://www.essex.ac.uk/prospectus/

9.University of Sussex (UK)
https://sussex.hobsons.co.uk/emtinterestpage.aspx?ip=interestug

10.University of Sheffield (UK) (Paling mesra pengguna)
http://www.sheffield.ac.uk/undergraduate/orderprospectus

11. Waterloo University (Canada)
http://findoutmore.uwaterloo.ca/request/

12.University of Fraser Valley (Canada)
https://www.ufv.ca/busadmin/programs/degrees/bbaindia/contact/request-a-prospectus/

13.University of Waikato (New Zealand)
http://www.waikato.ac.nz/study/enrol/form_slice.shtml

14.University of Otago (New Zealand)
http://www.otago.ac.nz/study/requestinformation.html

15. National University of Ireland Galway (UK)
http://www.nuigalway.ie/courses/order-a-prospectus/

16. Victoria University of Wellington (New Zealand)
http://victoria-help.custhelp.com/ci/documents/detail/2/prospectus_webform

17.Princeton University (USA)
https://puwebp.princeton.edu:7210/UAProspects/index.jsp

18.Bristol University (UK)
https://bristolug.hobsons.co.uk/emtinterestpage.aspx?ip=international

19.University of Kent (UK)
https://esd.kent.ac.uk/aspx_shared/newuser.aspx?EnquiryCategoryCode=PRO&CourseCode=AAGEN101&CCTC=KENT

20.University of York (UK)
https://www.york.ac.uk/univ/mis/cfm/ugp/ugp_entryform.cfm?ptype=U

Lepas submit borang tersebut.Sila
1.Laung kat ruangan komen ni "Saya Dah.Anda Bila Lagi?"
2.Berdoa supaya prospectus cepat sampai dan dipermudah urusan penghantaran
3.Beritahu mak "terima kasih sebab bayar bil internet.dapat buat research.janji tanak bazir kuota sebab main facebook lama-lama".Eh
4.Lepas 7 hari,duduk depan kotak surat halaman rumah. Tunggu abang posmen kacak datang hantar propectus dengan penuh bergaya.

Harap membantu dan bermanfaat.Maaf atas salah silap.

[Post yang dikopipasta dari group InsyaAllah Straight'S A]


OK, ni penjelasan ye.

PROSPECTUS itu kira macam satu buku yang mengandungi info berkaitan dengan sesebuah universiti. Kos sara hidup, courses yang ditawarkan, penginapan pelajar, aktiviti kelab permainan dan sebagainya. Prospectus turut menyatakan requirements yang anda perlukan untuk masuk ke sesebuah program di universiti tersebut.

So, apa gunanya PROSPECTUS ni?

RESEARCH.

Jangan suka cakap, "AKU NAK BELAJAR KAT UK LA", tapi the only two universities kat UK yang kau tahu is Oxford and Cambridge.

Research itu sangat penting, so dengan menggunakan prospectus, kau dapat tahu requirements yang perlu kau dapat kalau nak masuk sesebuah universiti tersebut.

Kau jugak boleh compare program di universiti A dan program di universiti B, dari segi subjek yang perlu diambil, syarat minima, kos sara diri, dan kehidupan pelajar.

Dengan menggunakan info daripada prospectus, kau akan dapat memilih universiti yang sesuai dengan diri kau, and kau akan buat pilihan yang INFORMED, compared to pilihan yang sekadar ikut apa orang lain cakap.


 Pesanan akak senior : just nak engatkan,selain mengkaji prospectus2.
SILA KAJI:
1.budaya & bahasa UNI yg anda berminat nk apply tu. rmai students pergi dgn persediaan mental yg kurang rapi,pkir best duk oversea je. best tu akan ada dlm 2-3bulan pertama
 saja,lpas tu awak akan mula stress klau xde prsediaan yg ckup.
2.kaji CLIMATE HISTORY skali.make sure awak tgk ngeri awak nak tu,byk sagt x masalah perkauman/masalah cuaca etc. kalau ada,EXTRA PREPARE MENTAL.
3.currency. belajar nilai currency dia dan darab2 dgn duit kita. try fkir ckup x duit mak bapak nk tmbah2 andai kata biasswa xckup/biasswa ditarik etc.


sumber : Zayn Khaliff
_______________________________________________________

haaa. aku copy  paste bulat bulat.
some of the comments :



may Allah bless

Wallahualam

Need motivation


Assalamualaikum w.b.t

hmm. aku tak tau laa.
lepas ingat balik interview semalam..
ye laa..
pagi tadi aku lepak lagi kat rumah munirah
ada urusan lain
sempat laa share pengalaman dia lak
bila aku ingat balik questions tu..
aku rasa macam.. entah laa.
down semacam
ada benda mudah tapi aku tak ingat pun masa nak jawab
and aku rasa merapu je memanjang jawapan aku masa kena interview tu
dah laa english teruk semacam
memang ah. aku ni bagi semangat kat orang tapi aku sendiri yang lemah semangat sekarang ni

heyy you know what
a motivator also need others to motivate him/her
kalau kita tengok laa kan..
ada orang yang pandai nak nasihat orang..
bantu orang masa orang susah
tapi bila dia hadapi sendiri, dia buntu
nama pun manusia kan
hmm
macam seorang kaunselor..
buat kaunseling kat orang
tapi bila ada masalah ngan family, belum tentu dia dapat selesaikan
ni based on banyak sumber

tapi kan.. aku lega sikit laaa..
ada yang nak cheer aku :)
thanks. may Allah bless

bukan apa.. aunties, uncles especially my parents n my siblings macam confident je aku dapat scholar tu
aku tak confident langsung :(
serious talk
bila aku ingat balik kawan-kawan yang pergi temuduga tu..
subhanallah.. ramai nyaa orang cerdik pandai ni..
aku ni entah macam habuk je kot kat diorang
seram..
aku takut sangat kalau aku kecewakan diorang yang terlalu mengharap ni
yeah it's a pressure. 
entah laa. aku just tawakal je laa..

maybe scholarship ni memang terbaik.. tapi belum tentu terbaik untuk aku
Hanya Allah yang tahu
aku berserah kat Allah je
rezeki ada kat mana-mana kan? dengan izin Allah

Allah knows the best for me :D
pray for me kayy?
may Allah bless..

btw, credits to them ;)
ceriakan aku malam ni . lega sikit





and emy paling lawak.. tetiba tegur and start a conversation macam ni..





just wanna say that, when your friends are down, give them motivations
cheer them up
they'll appreciate that although they didn't state it by words
be a good friend :)

thank youuuuuuuuuu!

May Allah bless. Setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. maybe kita tak nampak tapi Allah Maha Mengetahui lagi Maha Adil.

Wallahualam

Q&A on my JAD interview


Assalamualaikum w.b.t
Habis je interview ngan JAD.. aku ada second interview
dengan sahabat-sahabat yang disayangi..
Ahahahahaa
Yang kasi aku sedozen soalan skaligus tuu
Nak aku letak kat sini.. meh aku tunaikan permintaan korang
Cheewah.. bajet famous je aku niii

1. Apa perasaan kau habis je interview?
Perasaan? Ceni.. masa tengah interview tu aku rasa keep on kena tembak ngan m16. Entah berapa kali refill bullet interviewer tu. So lepas je aku selesai.. aku keluar dari bilik tu,
 "wah!Aku masih hidup! Alhamdulillah..."

2. Cane kau hilangkan nervous kau tu yang sampai nak nangis bagai?
Jangan gelak weh. Masa dalam kereta tu aku keep on saying 'aaaaaaaaaaaaa' macam orang meroyan lak. Then masa tengah tunggu giliran tu.. aku bercakap ngan diorang yang lain.. gelak gelak.. masa orang yang sebelum aku kena interview tu, aku bawak munirah jalan jalan. Dalam bilik tu jeee. Ke hulu ke hilir.. then ada jugak aku lompat lompat. Serious talk. Hahahahaha. Then ada jugak aku dok senyap. Selawat banyak banyak.. and thanks to samadi yang banyak buat aku gelak and bagi motivasi kat aku. Then before masuk tu aku mintak hug dari mun. Hahahaha. Jangan fikir lain. Aku memang. Kalau nervous, takut, stress, i really need a hug

3. Share sikit speech samadi tu
Hahahahaa. Yang ni dia buat style lawak kejap.. serious kejap.. aku share sikit laa ea? Dia kata, interviewer tu bukan kenal kau pun. Lantak je laa. Janji kau confident. Kau ketuk pintu, bagi salam, buat muka yang manis semanis manisnyaa. Tarikkk nafass. Jap jap tarik lagi dalam dalam.. tahan.. okayy lepas. Hahahaha. Rilek dulu.. ambil masa nak jawab
Yakin kau boleh.. kau boleh tu.. then dia share sikit tazkirah.. aku pun kagum gak ngan kp LD nii. Awesome doee!

4. Describe interviewer tu
Okayy. Sorang lelaki sorang perempuan. Dua dua muslim. Yang lelaki tu sensei. Diorang pun cakap english macam kita gak.. selalu jee tersasul bahasa melayu ngan aku. Sensei tu serious. Susah nak senyum.. Yang perempuan tu lak ada laa senyum sikit. Tapi dia laaaaa banyak bagi soalan jerat. Psycho. Ada sekali tu aku lagging sikit, dia sempat lagi "haaa haaaaaaa" nak menakutkan aku. Bagi aku tak santai pun. Semua serious

5. Masa menunggu tu apa je korang buat?
Aku merepek jee. Hahahaha. Ada laaa diorang boys LD tuu discuss on add math sikit. Kitorang pun ada laaa join kejap. Then sambung cerita..

6. Kau cakap fluent? Camne nak fluent ea masa nervous ni?
Aku fluent? Gagap gak aku awal awal. Tunggang langgang ayat aku. Lepas aku stop kejap, tarik nafas, selawat jap then sambung cakap.. masa tu baru aku confident sikit. Jangan kaku jee. Aku gerakkan tangan masa describe. Nampak lebih confident. Then suara lantang. Cheewah. Aku fluent pun maybe dah panaskan enjin masa menunggu tu. Kan aku asyik merepek buat lawak bodo.. aku buat lawak ala ala speaking.. masa tu laaa nak atur momentum bercakap.. masuk masuk je takda laa nak kelu lidah speaking
Entah hantu omputeh mana rasuk aku tetiba fluent cakap english tu. Hahahhaa
Takda laaa. Alhamdulillah.. dengan izin Allah aku dapat cakap dengan lancar. Memang laaa mula mula nervous.. lama lama hilang laa tu.. sebab tu laaa.. banyakkan berdoa ;) aku tak laa baik mana pun tapi aku yakin, Allah yang tolong aku. Miracles do happen ;)

7. Nak tau jawapan kau kat semua soalan diorang tu boleh?
Emmm. Aku tak laaa dapat cerita semuaa. Tak ingat sangat. Aku share mana yang aku ingat. Jangan gelak kayy. Jawapan aku merapuu and just nak lepaskan diri kott.
Jangan gelak. Aku memang broken eng okayy

-What did u choose? Mech or elect
Mechanical engineering

-Why did u choose mech?
-i have a deep interest in mechanical engineering. I love to try out something new. As we know, engineers have to modified things, design, and solve problems.. moreover, i love to design things. *aku memang bantai jeee*

-If u are A mechanical engineer, what can u contribute to the country especially for the oil and gas company?
I'll modified the machines so that the industries will be more productive with higher quality of products so that we can compete with other well-develop countries
As we know, this program is a twinning program with japan which is the second leading country in global economy But the most developed country in engineering field. Hence, it's an advantage for me to learn from them to develop our country.
*entah apa lagi aku merapu pun tak ingat. Janji confident kann*

-Most of the girls actually suitable for electrical engineering and mechanical Is for boys. Why don't u choose electrical engineering?
As i have stated, i love to challenge myself, trying something new. I don't want people keep on saying that mechanical is for boys and electrical is for girls. everything depends on our interest. I'll worth my life studying mech engineering as this is my interest. I am willing to prove that girls also can succeed in this field.

-Based on your results, i see that u r weak in additional mathematics n physics And i don't think u can go On with mechanical engineering
Haaaaa. Part ni aku rasa down sikit. Selawat japp before jawab. Then aku jawab cenii "frankly speaking, i'm a slow learner. Hence, i keep on asking to my friends or teachers personally until i understand it. For the early form four results and form five, *masa ni terlintas nak bagitau aku tak minat nak study lagiii. Tapi fikir balik... please jangannnnnn* so aku sambung "i was focusing on other matters until i realise that i have to figure out something to improve my achievements in my exams. hence i volunteered to be a peer mentors for several subjects such as additional mathematics, physics and chemistry. Indeed, my results showed big improvement. Other than that, my teachers always hold tests and i can score well during the test. Maybe due to i'm nervous, i tend to do careless mistakes. Actually, my physics teacher told me that i'm capable to score A for my exams but she marked our papers strictly so that my classmates and i will be more carefull during exam especially in our SPM *bakhang macam-macam aku jawab demi cover balik weakness akuu*

-What area of engine in oil and gas company did u know? Explain the machinery In oil and gas company
Yang ni dah laaa kasi 2 in 1. Dah tu aku memang taktau papee..
Part ni laaa aku try jawab.. lama aku diam..
"I'm sorry i can't answer that. If u give me some times, i'll sure make a research on it"

-u said that u are interested in working with oil and gas company. Why don't u just choose chemical engineering?
Nowadays most of the undergraduate are going for chemical engineering as they thought it's a demand. But as for me, i will still stick to my interest to be a mechanical engineer! Why should i follow the others if i have no interest towards it? As for me, if i want something, i'll go for it no matter what *pehh. Ayat aku.. jerat diri sendiri. Padahal tak laa minat sangat. Tapi kena show sikit kita tetap pendirian.. jangan kena psycho. Be confident! Cheewahh. Bajet pro je aku enn*

-If you are given chance to get this offer, would u accept it?
In shaa allah, i will accept this offer

-how many percent would you give if u want this scholar?
Yang ni aku first2 nak jawab 99% tp last last aku jawab camni
"I really wish i'll get this scholar. I'll be so greatful. I'll be 100% to accept it

-if you got other scholarship offers, which one would u choose?
I'll choose this scholar. After doing some research, i just knew that Japanese International Cooperation Agency 2011 had recognize this program as the best model high education program organised outside japan.
Puan tu lak show muka terkejut
Dia tanya "where did u get this fact?"
Simply i answered" google"
Dua dua gelak -_-"
Then aku sambung
"And i found in several webpages"

Tu je kot soalan dia tanya. Tak ingat lagi ahh

8. Kau ada tanya soalan tak masa nak habis interview tu?
Aku ada soal jugak.. kata orang, nak show kita minat kena tanyaa. Tapi parah ah. Masa sesi Q&A masa sensei briefing before personal interview ni soalan yang aku prepare semua dah kena tanya.. so aku pun try cari soalan. At least ada kan.. so ni aku tanya
"If i'm choosen to be one of the students for this program and i'M interested to further my studies until master, should i reapply for this scholar or i'll automatically get the scholar?"
Another question,..
"How will the shortlisted candidate will be contact? By email or call?" Haaaa. Ni soalan bantai jee. Janji ada kann..

9. Kau ada cakap melayu?
Aku cakap melayu time dia tanya pasal kerja mak aku je. Tu pun sebab dia tak paham aku terangkan dalam english. HahahahahHHahaha. Dia ada gak tanya dalam bm.. tapi entah kenapa aku jawab enhlish je :p

10. Ada tak yang kau blank?
Ada gakk. Masa tu aku lupa apa perkataan tu dalam english.. tengah tengah cakap then aku pun.. "emmm.. i'm sorry. Please give me a minute"
Then puan tu psycho aku.. "haaaaa.. haaaa"
Aku senyum and perbetulkan ayat even ayat tu bukanlahh yang aku maksudkan asalnya..
Janji confident ;)
Banyakkan berselawat..

11. Macam mana contoh cara nak describe diri?
Jangan skema sangat.. diorang bosan dah dengar.. lagipun semua info kau diorang dh ada.. nama.. asal.. kerja bapak.. anak ke berapa.. so better guna ayat menarik.. ayat promote diri..
Aku macam ni jee "i'm an all-rounded student" and yadayadayada..
Cerita pasal jawatan kau, kebanggaan kau.. apa apa yang boleh menarik minat dia.. ayat pun bunga bunga laaa sikit. Jangan straight forward jaaa :)
aku pun buat skrip dulu.. aku nasihatkan buat panjang panjang...
So.. kalau masa jnterview tu lupa certain points, tak laa pendek sangat nak describe diri

12. Macamna kalau kita tak fluent english?
Emm. Aku rasa better try. Lantak laaa tunggang langgang janji confident and kita cuba. Tapi kalau betul betul parah, mintak izin elok elok nak cakap melayu. In shaa allah diorang takkan marah.

Okayyyy. Korang yang bertanya tu mostly bagi soalan sama.. aku convert je laaa ea? Hahahahaa. Thanks for reading, for your requests and questions.
Really appreciate that

btw, aku tak kenal pun dak LD tu.. just kenal kat fb sebab banyak discuss preparation kann. Masa tu pun aku x cakap dengan yang lain.. samadi je kot. Hahahaa. Yang lain aku lepak je ngan girls.

Btw, aku masa masuk bilik interview tu bawak file ngan notebook.
Pelik gak interviewer tu tengok aku.
"Notebook?" "Yeah. In case i need to jot down something later on"
Bukan apa.. tak salah pun. Aku baca blog dekan YPM duluu.. dia kata masuk bilik interview tu jangan laaa tangan kosong.. bawak laaa at least kertas untuk menulis in case perlu tulis benda penting...

May allah bless. Moga bermanfaat dan membantu korang yang nak interview tu
Dengan izin allah, kita dapat jawab semua. Mohon beri kekuatan dari Allah :)

Wallahualam

pengalaman interview JAD program


Assalamualaikum w.b.t

hmm. selalunya asyik aku je kan nak baca blog orang.. pasal pengalaman diorang kena interview..
sekarang giliran aku pulak.
my first experience ! mahal doooo
ni aku nak cerita secara detail.. atas permintaan kawan-kawan yang prihatin :)
takdak pun pegawai tadi tu kata jangan cerita ngan orang en. so.. boleh laa aku share :D

okayyy. 
where should i start hmm?

preparation mode :

since aku dapat tau yang aku dapat interview, aku tiap malam tido lewat
biasanyaa mesti kol 11 camtu dh tido dah..
ni.. kadang-kadang sampai pukul 1 pagi!
memang laa first2 buat research .. then tetiba pulak ada orang chat.. hahaa
aku bukak banyakkkkkk gila blog
aku ni bukan jenis yang rajin blogwalking
but since that moment, tiap hari aku blogwalking
nak tau pengalaman orang
aku siap contact seniors aku dulu yang study overseas
nak tau pasal study diorang..
scholars diorang..
bapak azref, he's working with oil n gas company jugakk.. dia share jugak ilmu pasal mech engineering nii

kawan-kawan yang sedia memberi nasihat, dorongan dan sokongan,
THANKS A LOT! HANYA ALLAH DAPAT MEMBALAS JASA KORANG!

Hanis, budak kubang pasu
kenalan fb gak.. but aku rasa macam dah lama kenal
well, friendly..
this is what we call SBP bonds! aku rasa budak SBP memang macam 1 family
always bantu satu sama lain! :D
hanis ni dia bagi laa tips sikit beberapa hari before interview tuu
pakaian jangan warna gelap
kasut kena at least 1/2 inch
tu laa benda baru yang aku tau dari dia..
well. aku ingat black is elegant.
hahahahaha
alhamdulillah, Hanis sempat warn aku

masa ni laa aku tengok soalan-soalan interview orang
cuba cari jawapan
even tu common sense kadang-kadang
but, we must be well-prepared!
cheewah
aku siap cari sapa hockey player malaysia in case dia nak tanya
ye laa. aku kan minat hoki..
cari semua nama menteri-menteri
background tun dr mahathir
dasar pandang ke timur
teknologi jepun 
and etc..

okayy ni apa jadi sehari sebelum interview

kan aku orang lawas..
interview tu kat kota kinabalu
so, kena laa pergi awal sehari..
3 jam kot perjalanan

aku memang laa orang sarawak..
but interview kat sarawak tu held kat kuching.
kuching n lawas tu end to end of sarawak babe
nak pergi sabah 3 jam jee..

ni haaa


jauh kann. hoho
tu yang aku ambik kat sabah

tapi bertolak lewat petang.. sampai KK pukul 6 lebih petang
then lepas check in bilik, solat maghrib then baru keluar dinner
lepas keluar dinner tu, mummy nak keluar beli barang
so mummy ngan abah aku keluar jalan.. aku balik hotel je laa
nak study oiii
gilo apo tak study
esoknya exam kot
so malam tu aku bukak buku pun main selak-selak je
then dah 'rasa study habis' dalam pukul 10 camtu, aku pergi laa iron baju untuk esok
polish kasut
sediakan semua barang tu laaa
fail-fail.. beg.. memang esok tinggal mandi, nak pakai and angkat barang je
hahahaha. takut lambat bangun ke apa kann

okayy

this morning

aku tak dapat tido sepanjang malam wehhh
nervous sangat kot
awal jugak aku bangun
then dah mummy ngan abah selesai, kol 6 lebih turun g breakfast
then habis breakfast sebelum pukul 7 pagi lagi..
aku ingatkan laa jauh tadi..
aku takut lambat..
pendaftaran pukul 8 pagi...
sekali tak sampai 5 minit dah sampai hotel tu..
pehhhh
seram kot. macam takda orang lagi sampai

nampak je orang pakai blazer "ohh. tu kot interviewer"
nampak budak berbaju kurung.. pegang fail.. "sah ni geng interview aku"
hahahaa. nervoussssss
mummy ngan abah teman aku sementara tunggu pukul 8 tuu
serious talk weh
keluar setitis air mata akuu. nervous sangatt
bukan kepalang!
tak tau kenapa sampai nak nangis bagai
terharu laaa jugak
paklong aku n others aunts uncles wish good luck..
abang aku.. best weh. semangat sikit aku
banyak inbox masuk masa tu..
tapi aku tak baca any of the text
twitter, ig, fb aku memang tak bukak
dah dekat pukul 8 tu.. aku naik laa jugak
3rd floor, Le Meridien Hotel, Kota Kinabalu
so aku naik.. ada satu ballroom ni bukak and ada kaunter pendaftaran
degan penuh confident aku approach
"dari mana ea?"
aku jawab laa "lawas"
kakak yang jaga meja tu pun "ouh. interview ea? belum bukak lagi dik. interview adik kat bilik sebelah sana"
dia tunjuk satu pintu lagi..
malu laa jugak
tapi kau jangannnn. bukan aku je
mostly budak interview sesat pergi sana gak!
hahahaha

okayy. so aku pun tengok laa sorang budak perempuan ni
tengah duduk sorang-sorang kat sofa
so, aku tegur laa.. budak MRSM
aku tak tau pun full name diaa
kitorang panggil Malin
then aku salam laa parents aku.. diorang keluar jalan-jalan sementara aku interview tuu
then nak hilangkan nervous, aku borak laa ngan Malin
serious talk, aku banyak cakap -_-''
hahahahahahaha
then tetiba pulak serombongan lelaki datang
entah dari toilet kot
barang diorang memang dah ada kat sofa tu
tetiba sorang ni tegur "izzah kan?"
aku angguk jaaa..
lama aku perhati.. ohh.. samadi
budak Lahad Datu..
KP tu wooooo

then borak punya borak until kaunter pendaftaran dibukak
so aku gerak ngan Malin
aku orang yang ke-5 mendaftar
aku memang maklum, menurut blog-blog yang aku baca,
urutan interview tu based on urutan masa mendaftar
aku lepas Malin
masa nak mendaftar tu, akak yang jaga meja pendaftaran tu distribute fail kitorang
tapi tu nak hantar balik.. just nak senang kan kerja untuk pendaftaran
aku selak je laaa. tengok markah untuk application form kot
aku baca ada yang 'sport' and etc...
aku 41 jeeeee
aku tanya malin
then dia tengok.. 48!
ya allah.. awal-awal lagi dah aku rasa down
jauh nyaa markah aku
tapi tu laaa. aku ingat jaaa. taknak sia-siakan usaha aku selama ni
so, berusaha selagi mampu!
still ada exam ngan interview session nak kumpul markah
then masa tu masih awal
aku ngan Malin keluar balik..
borak lagii
masa ni laa aku dapat tau yang Malin ni budak top 3 MRSM!
pehhh. rasa kerdil sangat aku nii

then aku pelik. asal geng LD *lahad datu* dah gerak masuk balik
then aku ajak Malin masuk..
tengok-tengok orang lain dah ready nak exam bertulis
tengok jam..
2 minit lagi nak 8.30am
pehhh. alhamdulillah aku sedar
then masuk jaa, aku dok seat belakang sekali, dekat ngan pintu, sebelah munirah

masa ni aku tetiba ingat kat Amirah, dak SMAP K tu.
tengok, alhamdulillah, set 2
amirah tak cakap apa pun pasal set tu..
entah laa aku rasa relieve
than exam start!
aku selak-selak laa dulu
kata akak tu, sepatutnya exam 45 mins tapi diorang baju 1hour
alhamdulillah

then aku try jawab soalan 1. geometric progression!
urghh. dear calculator, i love u! i need u right now!
so aku terus pergi soalan subjektif
takut tak sempat jawab
btw, dia 24 objektif, 6 subjektif

first soalan subjektif, dia nk define acid with suitable examples
aku apa lagii. jawab je laaa
soalan objektif ada yang berulang
2 soalan berulang
tapi aku macam tak confident jaa betul
paling parahhhh
entah kenapa aku blank habis tengok quadratic function
aku tak revise!!!!!! uhhhh
macam mana laaaa boleh terlepas pandang kannn
aku try ikut logik je
janji jawab semua...
paling best, soalan trigo..
aku tau tu salah tapi "macam cantik je jawapan aku ni"
lagipun masa dah nak habis masa tu. so, aku malas nak betulkan
tawakal je laa

paling lawak.. masa exam tu ada jugak bunyi fon
rasa nak gelak
entah kenapa
bahana terlalu nervousssssss

habis je exam, sorang sensei ni masuk
lelaki
hmmm. macam cg mad! hoho
macho gituu. style bercakap memang sama
then dia brief sikit pasal JAD program ni

ehh lupa nak terangkan.. ada certain kawan aku tak tau apa JAD ni
JAD stands for Japanese Associate Degree Program
twinning program ngan Jepun
3 years kat Malaysia for prep and diploma
then 2 years kat jepun for degree
one and only fulls scholar yang taja untuk study g jepun
lagi best, diorang tawarkan scholar until PhD bagi yang nak tuu

okay okay back to the story
aku macam biasa... kalau orang bercakap keluarkan notebook and a pen
aku pun focus laaa. tak lepas mata denga dia explain pasal JAD ni
then masa Q&A session, first orang tanya, Samadi
then diam kejap..
tetiba pulakkkkkk sensei ni tengok aku, "ye? ada soalan?"
aku pun geleng
tapi tak lama lepas tu aku angkat tangan gak.. tanya soalan
aku tanya dua kalii
woooo
hahahahahhaa

masa tu aku baru tau JAD ni satu intake je setahun

ramai laa jugak yang bertanya.. tapi girls aku ngan Aida je kot
then dah habis semua, kitorang ada laaa santapan sikit
tapi aku tak sentuh langsung!
nervoussssss masih menguasai diri
aku minum air suam je
then kitorang boleh makan anytime
sementara tunggu giliran personal interview

masa tu laa kitorang beramah mesra...
kitorang semua 14 orang je
ni antara the girls....

from the left , Aida *tak nampak habis muka*, Malin, Munirah, Me and Mearny

Aida tu lawakk.. dia kata "macam pernah tengok ko kat twitter"
hahahahhaa
masa ni laa sesi berkenalan..
sesi hilangkan nervous
diorang ni gelak jugak kalau aku buat lawak bodo -_-''
ye laaa. nak hilangkan nervous, aku cakap banyakkkk
aku paling banyak cakap among them
ada lagi 2 girls tapi tak masuk gambar

masa ni la ada jugak yang cakap diorang perasan sensei tu asyik tengok aku masa dia briefing
seram kot
dah laa tanya aku ada soalan tak. asal orang lain tak kena??? aduyyy
aku ingat aku jee perasan lebih.. diorang lain pun perasan. hahahahaha

paling tak boleh blah tengok boys tuu
orang kemain nervous..
diorang boleh lak rilek-rilek bergambar..


haaaa. yang ni aku yang tolong ambik gamba
boleh pulak masa aku nak tunggu turn aku tu diorang suruh akuu
nak bergetarrrrr tangan beta!
macam-macam pose diorang bergambar. jarang jumpa boys camnii
hahaha
aku kenal diorang ni pun dari fb mula-mula
sebab banyak discuss pasal preparation kann
kecuali yang second dari kanan tu, tu jaa bukan budak LD
budak tu laaa first mangsa interview
hoho

then yang second dari kiri tu laa Samadi
best kot dia nii
first time dak lelaki bagi motivation yang  memang ummmphh
hahahaha
biasa kalau dak llaki ni. chill.. rilek.. selawat.. good luck
tapi Sam ni siap bagi aku speech lagi. best laa jugak dengar kann
serious talk, berguna! hahaha
siap tazkirah aku lagi
ni laa jugak aku rasa candidate paling sempoi
masa nak tunggu turn sempat tido kot
pening katanyaa. kesiann
then aku ingat dia baca notes kat fon..
rupanya tazkirah
mantap ahh kau Sam
tabik spring!

ada satu masa ni, aku nervous sangat, aku dok diam, selawat, baca doa n etc
ada sorang budak LD ni tetiba tegur "rilek laaaa"
ahhahahaa. masa tu senyum gak aku dibuatnyaa
pelik kot tetiba aku tak senyum
ye laaa dari awal lagi aku senyum jaaa memanjang
aku paling banyak cakap

kan ada yang dah kena interview..
ada laa diorang cerita sikit
tapi aku rasa macam "ishh tu jaa? cerita laa lagi"
macam tak cukup
diorang semua kena tanya soalan fizik kot
tu yang aku nervous tuu
hadoiii
ada yang kena suruh lukis kapal
kena tanya macam mana engine berfungsi n etc..

okayy. aku teliti sangat describe everything.. hahaha
okay okay. masa nama aku kena panggil..
aku cakap kat mun "mun, i need a hug"
hahaha. aku memang.. kalau nervous macam ni..
kalau masa hoki takpaa gak
diorang akan pukul belakang aku..
jerit habis-habis masa battle cry
lompat-lompat..
jog
ni mana nak jerit? mana nak jog? hahahaa

okayy. aku pun ketuk pintu and beri salam
belum sampai kat kerusi lagi, sensei tu dah "please have a seat"
aku pun.. "thank you" je laa
then dia mintak fail sijil aku..
interviewer aku sorang lelaki sorang perempuan
mistake aku..
AKU LUPA NAK SALAM
BAHANA NERVOUSSS

then tanpa toleh kat aku pun, sensei tu cakap,
"tell us about yourself" dengan suara yang amat kecik
aku tengok bibir dia je cakap
then aku pun "sorry?"
then he repeated, "describe yourself"
so aku pun..
"bismillahirrahmanirrahim" ni aku rasa macam buat "mic test mic test"
hahahaha. ada dengunnnn *style johan*
nak pastikan suara aku lantang and jelas..
tapi memang dapat denga getaran yang amat jelasssss
then aku mulakan

dua-dua sibuk tengok fail aku
sorang tengok fail sijil asli..
sorang tengok salinan
biasalaa
nama pun interview, sesi nak riak
ahahaha
btw, ayat first until 5th camtu kot..
aku gagap.. ayat tunggang langgang
then aku diam kejap..
aku tarik nafas.. aku ingat nasihat Sam masa nii
hahahahaha. heyy Sam, ko patut bangga! :p
okay okay. then aku ingat kan diri balik..
aku dah usaha macam-macam
please jangan biarkan nervous ni spoilkan everything

then aku sambung
ni antara ayat aku
well.. ayat puji diri.. nak promote diri la katakan..
masa tu dua-dua interviewer aku sibuk tengok file
"I see myself as having a high sense of self-discipline as well as high quality of leadership skills which is why i have been appointed as the vice captain of my school hockey team"
then sensei tu angkat kepala. start focus kat aku
aku pun... maintain eye contact wehhh
hahahaha
then aku cakap lagi
"i'm the best hockey player in my school. i'm the most skillfull hockey player and i have been awarded as the top scorer for borneo hockey tournament which was participated by the teams from sabah, sarawak ang labuan"
masa ni aku tahan gelak
mana taknyaa
sensei yang tunduk kejap tadi serentak angkat kepala ngan interviewer perempuan sorang tu
muka tak percaya kot
then dua-dua selak sijil top scorer aku
hahahahahhahaha
lawak serious lawak reaksi diorang

then aku sambung laaa describe lagi
ni tips la kann.. kalau tak nak kena tanya macam-macam, masa describe diri ni laaa sesi buang masa..
puji diri habis-habis.. hahaha.. the more u talk, the less questions u get
then dah habis tu..
soalan first..
"your mum is a FasiLINUS officer right? can u desc about her work?"
aku ingat dia tau just nak tanya.. rupa-rupanyaa memang tak tauu
and masa ni laaa aku try desc eng.. dia tak faham lagi.. last-last..
"i'm sorry.. can i explain in malay?"
then dia bagi.. so aku terangkan laaa
then dia terkejut habis tau aku orang sarawak
so aku bagitau laa yang kuching tu jauh
then dia tanya.. semalam stay mana..
aku sebut laa hotel aku stay
diorang pun "ouu"
then Puan tu tanya kat sensei "kat mana tadi"
senyum je aku denga sensei jawab "saya angguk je. tak dengar pun"
hahahahahaa
then masa tu aku naikkan lagi volume bercakap
takut kecik sangattt
hahahahaha

macam-macam laaa questions diorang tanya.. antaranyaa
-so what did u choose? mech or elec?
-why do u choose mech?
-if you are a mech engineering, what can u contribute to the country especially for oil and gas company?
-most of the girls actually suitable for elect and the mech is for boys. why don't u choose elect?
-based on your results, i see that u are weak in add math and physics and i don't think you can go on with mech engine
-what area of engine in oil and gas company did u know?
-explain about the machinery in oil and gas company
-u said that u are interested in working with oil and gas company, why don't u just choose chemical engineering?
-if u are given the chance to get this offer, would u accept it?
-how many percent would u give if u want this scholar?
-if u got other scholarship offers, which one would u choose?

banyak lagi kot.. aku pun dah lupa. hahahahahaha
semua aku main bantai je
tapi part dia mintak terangkan pasal machinery tu, aku terpaksa jawab,
"i'm sorry. i don't think so i can answer that"
then sensei tu tanya
"is it difficult to answer?"
puan tu pulak
"tak buat research ea?"
aku jawab laaa
"i did some research but i still didn't get the clear view about it"

and bla bla bla....

aku pun dah lupa dahh
hahahahaha
then sensei tanya Puan tu "still ada masa tak?"
puan tu tengok jam.. "ada"

then sensei tunjuk whiteboard and cakap "show how to get sin 30"
aku pun senyummmmmmmm
alhamdulillah!
aku confident je jawab
then tetiba sensei tanya "how if i give u alpha and beta. can u form an equation from it?"
aku pun blurrrr
"sorry sir, can u clarify your question? i still can't get it"
aku punya laaa blurrrr
last-last dia tanya
"tau tak yang x^2 ngan hasi tambah hasil darab tu"
then aku pun ... oooooooooo.. quadratic equation.. hahahaha
alhamdulillah, even masa exam tadi aku tak dapat jaab..
lepas exam aku tanya munirah..
alhamdulillah, aku dapat jawab
then dia bagi aku another question
"how if i give u 2alpha=beta. what is alpha. what is beta?"
aku blurrr. dia tak bagi nilai pon!
thennnn
aku buat je laaa
alpha = half beta
then tetiba puan tu kata "bagi dia nombor"
then sensei pun tulis satu equation
masa aku otw nak solve tu...
tetiba aku denga...
"kalau dia boleh jawab, kita bagi dia"
ehh aku salah denga ke apa???
hahahahahaha
then aku buat je laaa. until dapat jawapan..
kot kot "bagi je laa" tu means "bagi dia keluar. or she's done being interviewed"
hmmmm
then habis je aku jawab, "okayy good"
then aku nak duduk
sensei tu kata "okay' sambil bagi file aku
"i'm done?"
diorang angguk
aku pun "thank you" dengan semanis senyuman kuu
cheewahh
hahahahaha
lagi tak best..
aku nak salam Puan tu..
tapi dia busy writing
so aku blah je
haiyaaaa


keluar je dari bilik tu, masuk bilik menunggu..
masuk-masuk...
tetiba sam tegur "merahnyaa muka kauu"
hahahahaha
aku pun terasa bahang kat muka aku
then..
mula laaa aku buat sharing session
suara aku satu bilik boleh denga
hahahhaa
momentum bercakap still ada
sama volume ngan aku bercakap kat bilik tadi 
hahahahahaa
okayyy
i'm done

aku tunggu mummy ngan abah ambik aku..
then balik..

balik tu baru bukak fon and everything
terkejut. banyak sangat text and wishes :')
thanks guyssss

ni paling best kat insta. ahahahaha




YEAYYYYY ! my beloved idol, kak nieda wish meeeee! <3
hehehehheehehehhehee. kalau orang sarawak kata, "suk" hahahaha

and aku baru sedar.. mummy aku ambik gambar ni

masa ni masa tengah tunggu pukul 8
aku nervous sangat
so aku baca balik notes i mean skrip hahahaha
okayyyy


THE END!
hahahahahaa
panjang cerita aku

thanks sudi baca

Pray for me!!!!!
tawakal je laaa
alhamdulillah.. berbaloi laa jugak persediaan aku

May Allah bless. seek for Allah's help. Allah will always be there for us :)

Wallahualam