Nothing Is Impossible

Assalamualaikum w.b.t

post ni sekadar motivasi
khasnya untuk adik adik yang nak sit SPM tu
all the best yaw!

ni nak share cerita pasal one of my best friend, also my roomate
jyeah. semua cerita yang aku share based on kisah benar okayyy

she's one hardworking girl
yeah. i adore her.
anyway, dia ni laa sumber motivasi aku nak belajar kat dorm
ye laa.. kadang kadang aku ni malas gak nak study
tapi bila dah tengok dia ni bukak buku, aku tak senang duduk ah
last last aku paksa diri nak belaja :)
thanks to her!

nak describe this person a lil bit laa
as usual. hahahaha. aku suka sangat describe orang before bercerita
this girl is so gorgeous. tapi tabik spring habis ah
tak layan lelaki gituu
she got a strong life principle perhaps
aku tengok dia banyak berubah naik form 5
serious talk dia rajin gilos!
tercabar beta. ahaha

okayy.. first of all, trial dia, dia dapat 6A 3B 1C
kalau nak tau ah.. kalau dok kelas rank first ni, tekanan dia agak tinggi
ye laaa.. semua nak the best
kalau kelas bawah kitorang dapat beat result kitorang...
SIAP ah kena ngan cikgu
kitorang pun malu gak

so.. u know what.. masa dapat semua result trial 1 tu, trial SBP..
dia nampak ah badmood. sedih kot.
i mean.. the pressure u know.. lain sikit
sampai je dorm.. dia nangis.
seriously dia nampak down
aku ni bukan reti nak pujuk pun
aku takut kalau aku pujuk dia makin terasa lak
ada laaa aku bagi sikit kata semangat. sebilik try pujuk dia..

then

trial 2 dia dah ada peningkatan
paling osem... Bio aku kalah ngan dia. sedih kot
hahahahaha
tak pe ah. but seriously, bangga ngan dia

lagi osem bila ambik result
guess what. she got STRAIGHT A'S!
alhamdulillah

so.....
ni aku nak share niiii

she took that as a challenge
siblings dia legend kot.
semua result elok elok
mestilaa dia nak jd the best
serious talk, boleh nampak ah kerja keras dia blaja
tak jemu dia bertanya
tak malu nak approach cikgu, kawan kawan
well, nama pun study
kalau kau malu, ilmu tak datang laaa alamatnyaaa!

aku tengok dia rajin pergi surau..
rajin buat solat hajat..
belaja bila ada masa..
macam masa nak tunggu azan..
aku tengok dia pun seram
hahahaa
mana taknyaa.. rasa tercabar. takut aku yang tak study ni jatuh lak
so... sebab dia buat aku cuak laaa aku pun bukak buku
thanks to her! hahaha
aku ni memang suka perhati orang en :3

aku tak tau ah camne nak cerita lagi..
usaha dia double triple dari orang lain kot.
especially minggu dekat nak SPM tu

u know what.. ada gak kawan classmate aku ni
dia trial 1 and 2 both dapat straight A's but then SPM ada 1B
yes, Allah lebih mengetahui yang terbaik buat kita

aku bukan nak memburukkan
aku just nak jadikan kisah ni sebagai motivasi kita
kalau kita berusaha betul betul, ikhtiar... then tawakal..
in shaa allah, Allah pun akan bantu

aku just nak buat perbandingan..
roomate aku ngan classmate aku tu..
kalau ikutkan, classmate aku tu muka confirm straight A's
tapi dah takda rezki
mungkin usaha roomate aku tu melebihi dia
melebihi orang di sekeliling and Allah nak bagi dia merasa kebahagiaan setelah sekian lama bertungkus lumus memerah otak nak mendalami ilmu Allah

macam kita jugak
kalau nak upgrade iman, Allah akan uji dulu
kalau nak upgrade result, Allah nak uji dulu
nak tengok usaha kita macam mana
biar lah keputusan kita tu setimpal dengan usaha kita

okay. conclusionnya...
nothing's impossible
kita kena usaha je
kita kena yakin kita boleh
macam kawan aku ni... sekali dia jatuh.. dia bangun dua kali
dia berdiri lebih tinggi dari yang lain
dia berusaha nak dapat apa yang dia nak dan dengan izin Allah, dia dapat

setiap usaha kita tu mestilah kita sertakan dengan doa
tanda tawakal kita pada kuasa Allah yang menentukan yang terbaik buat kita
jangan pernah mengalah

in shaa allah kita boleh lebih maju dari semalam
be like her
be strong like her
be determined like her

cikgu fizik kitorang selalu point kat dia..
push dia
maybe dia tak sampai lagi tahap yang cikgu kitorang nak
guess what . tak sia sia dia pernah nangis masa kelas fizik
well, cikgu kitorang ni jenis straight forward
cikgu fizik pernah cakap kat dia, "i don't know how u can be in this class"
agak agak sapa tak terasa weh
but then... alhamdulillah
she got A+ for physics
kau rasa dia pernah ke nak merasa A pun tak pernah
never give up hopes
kalau dia boleh kenapa kita tak?
dia mungkin dulu antara tercorot, tapi dia tetap bangun dan finally mampu jadi antara yang terbaik

aku harap post ni boleh laa sedikit sebanyak naikkan semangat yang tengah study tu
thanks to her izinkan aku share kisah dia
may Allah bless her always. aamiin

may Allah bless
Allah takkan tengok apa yang kita dapat tapi Allah akan tengok ikhtiar kita :)
ikhtiar, kalau dari pkataan arabnya, khair ( baik ) maksudnya usaha kita kenalah menggunakan jalan yang terbaik
tak perlu guna unsur syirik atau khurafat untuk berjaya.
moga Allah perkukuhkan iman kita. aamiin

Wallahualam

Scholars and U ALERT!


Assalamualaikum w.b.t

alhamdulillah, dah dapat result dah kan ?

meh mohon scholars!

first of all, kepada yang senasib ngan aku haritu, jangan lupa update result SPM korang kat page JAD ni
also peringatan, jangan lupa pos kat diorang salinan result spm kita yang dah disahkan, also yang tak lengkap hari tu...
macam surat perakuan, sijil berhenti sekolah..
ingat.. sahkan!
and those updates akan tutup on 27th March.
NEXT WEEK. so please take note

closing date :27th March 2014

3rd, sapa sini nak apply UTP?
closing date : 6th april 2014

4th, Asean Scholars
tu korang boleh click kat link scholars kat kanan tu ea :)

5th, MARA dah bukak dah!

will be closed 7 days after result!

7th, Felda
closing date : 30th march 2014

8th, GMI

9th Maybank
closing date : 31st March 2014

10th. Petronas
closing date : 26th March 2014

11th, Sime Darby
this one based on sponsorship dia.. so better check sendiri okay? :)

closing date : 3rd April 2014

closing date : 27th March 2014

14th UEM
open : 23rd March . closing date : 6th April 2014

will be closing on 6th April 2014

16th . UniKL

17th IJM
closing date : 30th April 2014

closing date : 6 April 2012
ni scholars baru. maybe ramai yang tak tau :)


moga bermanfaat

May Allah bless
rezeki tu rahsia Allah. kita tak tau kat mana rezki kita. tak salah mencuba :) 
sekurang-kurangnya kita berusaha

Wallahualam





Rezeki Allah yang Tentukan . special for SPM leavers

Assalamualaikum w.b.t

baru semalam dapat result..

ada yang dapat keputusan seperti yang diharapkan.. ada yang tak

Allah Maha Adil lagi Maha Mengetahui

sapa kata orang tak dapat straight A's gelap masa depan? susah nak dapat scholars?

NO. WRONG!

tu semua kuasa Allah yang tentukan. kalau dah rezki kita, takkan lari punya

maybe kita tak dapat straight A's.. tapi ingat.. Allah adalah sebaik-baik perancang
Allah mengetahui yang terbaik buat kita

bagi yang dapat straight A's,
jangan angkuh
jangan sombong
terutamanya pada Allah
dah ucap Alhamdulillah?
sentiasalah kita bersyukur walau apa pun yang kita dapat

sebenarnya, hari ni aku tersentuh dengan perkongsian sahabat tersayang, Adda
so.. ni aku lak nak share ngan korang

dia dapat 6A 4B untuk SPM
guess what.
walaupun dia tak dapat straight A's, dia buat sujud syukur

yang dapat lebiih baik dari tu ada tak kita buat sujud syukur?
tepuk dada, tanya iman

guess what.
Allah tak bagi apa yang Adda nak *straight A's*
tapi Allah bagi apa yang Adda perlukan *cita-citanya*
lepas Adda buat sujud syukur masa dapat result tu, ON TIME, dia dapat call dapat pergi MESIR
Mashaallah

see! tak semestinya perlu straight A's..
as long as we did our best...
usaha bersungguh sungguh, doa n tawakal :)

and this is what she told me :

Amalkan perkara sunat, in shaa allah bertambah rezeki
amalkan surah al-waqiah tiap hari
istiqamah slow slow.
in shaa allah boleh!

it's better late than never kan?
jom amalkan :)
tak perlu kita nak tunjuk tunjuk. hanya untuk amalan diri sendiri :)

biarlah amalan kita ikhlas. hanya Allah yang tahu
Adda was just sharing with us. moga Allah murahkan rezki Adda (n_n)
Adda sedarkan aku, jangan lalai dengan kejayaan
straight A's tak semestinya akan berjaya
straight A's maybe akan berjaya di dunia.
akhirat? sapa tahu. wallahualam

moga sharing ni bermanfaat.
bagi yang tak dapat straight A's tu, kuatkan semangat
Allah will always be there for us
jangan tinggalkan Allah kalau taknak Allah tinggalkan kita

Seek for Allah's help
Allah is the best planner

Moga bermanfaat
sekadar tazkirah dan motivasi buat diri dan rakan rakan seperjuangan

May Allah bless

Wallahualam

I Got My Prospectus!


Assalamualaikum w.b.t

haaaaa.. sapa pernaah baca post 'PROSPECTUS' aku dulu?

just nak share. benda tu tak tipu.

serious for FREE!
aku sendiri dah dapat dahhh

bukti?


yeahhh.. aku order semuaaaa. hahahaha
just nak usha usha U tu jee

but baru 4 U nye prospectus baru sampai..

waiting for the others.

haaa.. try laaa.. not only for SPM leavers.. ada yang sampai PhD pun haderr!

try laa.. click je links tu.. then isi detail korang..

tak salah kalau cuba ^^

okayy then..

btw, memandangkan lusa dah result and esok aku nak fly to miri early in the morning

i'm so sorry.. maybe aku akan update bout the scholars and U info
on 21st night

sebab aku akan balik 21st march. kalau nak urgent sangat pun,
maybe aku tak bukak any websites lagi masa tu..

so... 
korang rajin rajin laa bukak websites scholars yang aku dah letak kat kanan blog aku ni
try bukak one by one ;)

all the best!
thanks for reading

moga segala perkongsian aku selama ni membantu

May Allah bless

Wallahualam


Correction for The Last Entry


Assalamualaikum w.b.t

i'm so sorry guys..
ada corection untuk entry Current News on Scholarships 2014 and U

so sorry. 
bout INSTEP hari tu, 
just got their reply, INSTEP is no longer arrange the program for SPM school leavers. 
so sorry.

btw, another scholarship here Petronas
will be opened on 20th march 2014 (9am) and will be closing on 26th march 2014 (5pm) . 
tak lama dia bukak. so better prepare everything early

one more thhing...... 
about astro scholarship.. 
i think u guys should read this by yourself for clearer view. 
senang cerita, astro tu takda untuk kita spm leavers. i'm so sorry once again


That's all.

sorry kayyy salah inform

ehhh wait!
another info from my friend, Haikal
kalau apply overseas, hati hati taw!
diorang akan spy fb n twitter kita
by our emel laaa
nak tengok personaliti kita..
taknak laaa kalau kita ni kuat merapu or serious 24/7
diorang nak yg, just nice *kalau korang faham laa*

so aku nasihatkan, nak apply scholars or U overseas la especially, 
better make another email acc
for safety.
ehheehhehe
so, hati hati nak apply nanti!

May Allah bless

Wallahualam



Current News on Scholarships 2014 and U


Assalamualaikum w.b.t

just nak update certain permohonan yang dah bukak.

closing date : 16th April 2014

closing date : 30th March 2014

the info, HERE
closing date 28th March 2014

closing date : 6th April 2014

Moga Bermanfaat :)

kalau ada yang baru bukak, i'll update u guys later ;)

stay tune

May Allah bless

Wallahualam

First Day Driving Class


Assalamualaikum w.b.t

muehehee.. bahagia aku first day driving class ni
maybe noob kot lambat kan aku ambik?
tak macam diorang yang lain tu bulan januari dah dapat lesen P
jelly mushhh

aku dafta december. computer test early feb
gara-gara system jpj down -_-
berbulan aku tunggu
and mid of feb baru kena panggil untuk kelas teori
phewww
baru pagi tadi dapat call

berkurun aku tunggu!

awal pagi dah aku keluar rumah
pergi airport hantar mummy nak g kuching for meeting
huh
parents aku ni susah jugak nak nampak kat rumah
last week abah g kuching
this week mummy
next week abah g ranau lagi
haduyy
dah laa masa tu ambik result SPM
tak dapat laa abah nak accompany aku
at least ada mummy
syuko laa kan :')

ehh. jauh dah aku ni
okayyy
masa kat airport tu dapat call dari cikgu memandu aku ni
phewww
dia kata dia asyik call aku tak pandai dapat
oh puhleasssssh
no misscalls at all! uhh
sokay. anyway, aku excited! ojyeah

mula mula tu aku jaa
then fortunately, ada MUNIRAH, my lovely besties
yeayyy

kitorang tak ramai kat Lawas ni..
dapat buat macam rumah sendiri
hohohoho
awal awal tu aku blaja moto
abah nak aku ambik lesen moto
in case perlu in the future kan. no harm anyway

adek aku yang bongsu tu lagi pro tunggang motosikal
dah laa since dia sekolah rendah
jelaous!
lagipun aku kat rumah takda sapa nak ajar aku
so, pagi tadi baru aku nak belajar
hehehehehe
alhamdulillah. everything went well

then masa belajar kereta..
first dia tanya, "pernah bawak kereta?"
me,"tak"
okay ni menipu
aku pernah jee. tapi tak la pro
yelaa. kalau kita cakap pernah, dia takkan terangkan dengan terperinci
aku tak nak miss anything
so biar ala ala start with zero

paling best, aku bawak kereta on the road terus
tu tak best lagi
yang bestnya, tempat aku selalu drive!
wohoooo
jalan on the way balik kampung
siap sampai kampung aku lagi
hohoho
mana taknya..
tempat belajar tu dekat je ngan simpang g kampung aku
for sure dengan lancarnya aku bawak kereta
muehehee

sepanjang jalan tu aku ngan cikgu tu chit chat chit chat laaa kan
he's a chinese
first aku tanya, bila aku dapat ambik test ASAP
then chit chat punya chit chat..
dia tanya kenapa nak cepat sangat
aku jawab la kalau ada rezki aku dapat scholarship JAD hari tu, dah kena masuk kolej this april
then dia tanya laa pasal JAD tu
when i told him bout the Japan thingy.. he started a topic
an interesting topic perhaps
pasal bahasa
focusing on chinese
dia kata kalau pandai cina senang nak belajar jepun
dia siap ajar aku bahasa cina lagi
many slang
mandarin, pucau etc
dia cerita pasal tulisan.. siap sebut tulisan jawi bagai
rasanya dekat sejam cakap pasal bahasa cina tu je
but it was awesome!
learning something new maa

yang aku seronok bila cikgu tu kata aku cepat je catch up
"kalau macam ni, dapat la test bulan depan"
hohohohoho
kalau laa dia tau yang aku ni memang pernah drive sebelum ni
hehehehehehehehehee
then sampai litar dia ajar terus naik turun bukit tu
macam macam aku blaja hari ni
wee
aku syukur laa dapat belajar semua tu dalam sehari
kawan aku tak dapat lagi even dia belajar awal dari aku
i mean dia bukan first class for today

btw, masa tengah drive on the road tu, phone aku ringing
aku bia je
eheee. well. you know me
tapi habis je driving, aku tengok phone, terkejut gak aku tengok banyak misscalls
same number kat dua dua phone aku
nombor pejabat dari semenanjung
hmmm
then tak lama lepas tu dapat call dari number yang sama

suara lelaki
hm hm
punya laaa berbunga ayat dia nak tanya aku free tak
rupanyaa pihak maybank
mbhaahahahahhahahahahahaha
kan aku apply scholarship tu
online
tak sangka lak diorang dah process
dia inform yang diorang nak proceed untuk application form aku
just ada masalah sikit
kalau ikut yang online form tu
perlu isi online form tu, then emel some documents
'some documents' tu termasuk salinan application form
aku ingat tak perlu
dia nak aku email hari ni gak
phewww
ada harapan tak ea?
hehehehehhehee
kalau ada rezki dapat JAD scholar tu, in shaa allah aku tak ambik yang lain dah

so, conclusionnya, kalau isi online form tu, pastikan betul betul ikut arahan kayy!
walaupun arahan dia pelik semacam
ikut je ;)

and tonight i'm so happy!
bahagiaa sungguh dapat otp ngan abang
huhuhu
weit weit
not 'abang' ajnabi yeeee
my abang kandung laa
dah lama tak cakap ngan abang
hehehehehe

btw, 8 MORE DAYS !
RESULT SPM ohhhhhhh RESULT SPM!
pray for me!
moga Izzah An Nabilah binti Mudihi dapat 9A+ dalam SPM
Aamiin
*thanks baca a.k.a doakan aku*

then dapat call dari aunty aku, got a new job!
muehehehe

then dapat news pasal friendly match hockey batch aku vs team sekolah
excited!!!!!
dah karat dah ni. pehhh

okayy. done writing my diary for today
muehehehe
berdiary bagai aku ni -_-
bagi aku hari ni best
too much surprises
tu yang gedik sangat nak letak kat blog
even aku tak cerita detail pun kan
suka hati i ler

okay
daaa

May Allah bless

Wallahualam

Sains dan Islam


Assalamualaikum w.b.t

Last night i got a conversation with Izzat, dak Asis
actually more to sharing ilmu kot..
he started to discuss on an interesting topic
which was "Science and Islam"

maybe korang dah tau..
but as for me, some of them aku baru perasan.. and baru tahu
so let me share with you guys ;)

first . Islam berpegang pada concept anti-clockwise
because it is called as Sunnatullah
or also known as sunnah Allah which is ketetapan yang Allah buat

why?
okayy. let's see some evidences

1. putaran bumi bergerak anti-clockwise

2. pergerakan bumi mengelilingi matahari also anti-clockwise

3. orag tawaf kat mekah pun anti-clockwise

4. DNA kita bentuk anti-clockwise

5. dahan pertama pokok akan tumbuh ke atas dalam anti-clockwise

6. corak bunga semua dalam anti-clockwise
for eg : rose, sunflower

okayyy. yang menariknya and aku baru tau

-Jam di semenanjung Arab dalam anti-clockwise
- roundabout kat arab pun anti-clockwise

so.. persoalan yang dibangitkan Mr Izz.. KENAPA MALAYSIA TAK?

orang barat cuba mengubah konsep ni ketika diorang menjajah
negara-negara jajahan barat semuanya guna roundabout dalam clockwise

and the topic ended there. just like that. hahaa
anyway, still dapat ilmu baru kan ;)
Thankyouuu Izz!

okayy

second topic. in MEDICAL. and this is more interesting

ubat bius

mesti korang tau kann. apa function ubat bius ni..
for sure dia akan mixed ngan darah daging kita..
dah kena inject masuk badan kan

kat Malaysia..

kita guna 2 jenis ubat bius
clexane and heparin

both have the same function
macam takde beza kan?
but actually there's a BIG different!

what is it?
haaaaaaa...

it's the matter of halal and haram

both berfungsi untuk elak darah beku

CLEXANE mengandungi protein KHINZIR

and

HEPARIN is just a chemical substance that is surely halal

in the hospitality protocol by the World Health Organisation,
they concern doctors to use CLEXANE and NOT heparin

this also including Malaysia

bak kata Izz, baik baik tak makan benda haram, tetiba ada benda haram dalam badan patient

Muslims should know this

menurut Izz lagi, clexane tu lebih mahal dari heparin. so maybe diorang guna ni sebab nak untung lebih

see. licik sangat licik

so, better watch out. as muslims, kita wajar tegakkan hak kita
if la one day kita or maybe any of our famiy members yang akan guna ubat bius ni,
PLEASE, TAKE ACTION in the proper way ;)

heyy. ni bukan discussion sebarangan okayy..

tak caya, baca ni jugakk and this
also about clexane

May Allah bless. jaga iman jaga rohani jaga jasmani ;)

Wallahualam

Updates on scholars for 2014

Assalamualaikum w.b.t

before that.. manatau ni membantu..
also about temuduga. feel free to read HERE

memandangkan wifi aku baru je elok dari demam seminggu, tak banyak sangat info aku boleh share..
ni just nak share semua dapatan aku so far..


- permohonan hanya secara online . dah bukak mulai 10th march 2014
-tarikh tutup 30th march 2014

- ni dah dibukak dahh
more info boleh view kat blog akak ni

-closing date 31st March 2013
bagi yang apply guna actual result tu, please sertakan forecast result gak okayy :)

antara usaha nak cari info pasal scholars la kan..
aku emel laa diorang..
just few replies from several scholars

mana tau membantu kan..

share je

aku tanya simple question je..
such as
bila diorang keluarkan scholar..
i mean application form tu bila kena bukak
bila next intake
requirement diorang

memang ah certain diorang ni reply tak menjawab soalan..
so.. ada yang kena tanya dua kali baru dapat jawapan yang tepat

sikit je kot ni. anyway. moga membantu!














semua tu diorang ada state for which scholar

okayy

moga bermanfaat

May Allah bless

Wallahualam




Testimonial or 'Surat Perakuan Pelajar'

 

Assalamualaikum w.b.t

ada orang tanya.. apa tu testimoni or surat perakuan pelajar?
how to get it?

mudah je
dia just surat dari pihak sekolah yang mengesahkan kita bersekolah kat sekolah tu..
surat berhenti sekoah and surat perakuan pelajar ni tak sama kayy
BERBEZA
so... pastikan korang dapat surat perakuan pelajar ni
sebab..
kalau nak apply mana-mana scholar or U, maybe diorang mintak ni.


so..
nak dapatkan mudah je
korang pergi pejabat sekolah korang, then jumpa kerani tu..
mintak je surat perakuan pelajar
sekejap je boleh siap ;)

kalau sekolah korang jauh dari rumah..
boleh je mintak emel then nanti korang print je laa
jangan lupa sahkan tau!

okayy

May Allah bless..

Wallahualam

Permohonan online or pos?


Assalamualaikum w.b.t

Just nak share..
Sometimes orang nak ambik jalan mudah nak buat permohonan online je kan..
Bagi aku, korang better buat permohonan guna pos
Tu pun kalau laa dia ada dua pilihan whether online or pos
Why?
ni sumber seniors, kawan-kawan and my uncles aunties
kalau pos, Nampak sikit effort korang
senang nak sertakan sekali semua dokumen yang diperlukan (salinan sijil, result etc)
one more thing..
kalau online.. contoh laa.. scholar/U tu bagi syarat kena at least straight A’s
and if your result ada B, sistem yang awal-awal tolak permohonan korang
yang tak cukup qualifications tu, memang kena tolak mentah-mentah laa
sebab…. tu sistem yang urus..
agak-agak sistem ni ada hati ngan perasaan tak? Belas kasihan?
well.. dunia dah maju beb
semua benda sekarang ni kasi kat computer je kerja.
kalau pos, manusia yang uruskan.. so.. diorang ni ada hati ada perasaan.. mana tau rezki korang diorang dapat pertimbangkan permohonan tu
takyah nak berkira sangat ngan ink printer, stem ngan kos pembayaran nak post tu. Ingat, this is your FUTURE

Your sacrifices and your efforts will worth one day

May Allah bless

Wallahualam

Tips On Interview

Assalamualaikum w.b.t

Ni based on pengalaman sendiri (interview JAD and mock interview with IR from Malaysia LNG company), talks, blogwalking, friends’ and seniors’ sharing
Preparation Mode
Do sufficient researches
Apa yang perlu dibuat research?
-          What’s so special about the scholar / U
-          Prospek kerjaya
-          Apa yang korang boleh terangkan tentang course yang korang ambik
-          Minat korang (U mana.. or future goal ; for eg, working with oil and gas company.. so which side in the company. What’s your role? What can u contribute to the company)
-          Isu semasa
-          Menteri-menteri semasa
-          How does the scholar’s / U’s interview will be held (u better go blogwalking.. seek for the seniors’ experiences sama ada nanti ada exam ke.. ada grouping ke..)
-          Contoh-contoh soalan interview
-          Try contact seniors terdahulu

JANGAN MALU BERTANYA! Nak tanya aku pun bolehh even masa korang baca ni entah umoq aku berapa dah kan.. feel free to ask ;)

Pastikan semua dokumen yang diperlukan disediakan

-          Semua salinan dokumen disahkan (ic sendiri, ic parents, slip keputusan, sijil-sijil, penyata gaji n etc)
o   Pengesahan boleh dilakukan oleh mana-mana individu berpangkat seperti ketua kampong, guru besar, pengetua(tak semestinya pengetua sekolah korang), pegawai pelajaran etc.. diorang ni memang tau yang diorang layak mengesahkan dokumen kita
o   Walaupun diorang tak mintak resume or personal statement, better prepare je okay ;) I’ve posted the sample. (PS tu biasanya kalau scholar nak further study g overseas. But in case t perlu, just prepare okay although korang mohon local punya U)

Print or salin semua bahan. Takyah kedekut sangat ink printer tu. Berbaloi okay. Korang fikir sikit, nak korbankan ink or peluang masa depan korang ni. Kalau takda printer, salin je.. just nak share and aku tau most of u memang dah tau.. kalau kita salin, ingatan kita lebih kuat tau. Kita tengok, kita baca, kita tulis.

Buat mock interview ngan kawan or family or boleh gak cakap depan cermin

Practice eye contact

Cari contoh jawapan bagi setiap soalan. Dinasihatkan, sila bersedia dengan sebarang soalan. Jangan pernah buat mindset “oh, mustahil soalan ni nak keluar”. Ingat, interview ni, PREDICT THE UNPREDICTED
Tak laa terkejut kalau kena tembak macam-macam soalan sebab korang dah sedia. JANGAN MALAS TAU!

Sebab tu aku always cakap.. “Pray for the best, prepare for the worst”

Pemakaian

Lelaki – kemeja, necktie, stoking, kasut (pastikan baju kemas di iron, kasut biar polish sampai berkilat)

Perempuan – baju kurung (termasuk non-muslim) dinasihatkan berwarna cerah, kasut tutup yang kemas dan simple (must be at least half inch! Tapi jangan laa melampau nak tinggi sangat ea), stoking, tudung *for the muslimah*(pastikan tudung di iron dengan kemas sekemas-kemasnya kerana aku yakin, kalau tudung spoil, mood korang akan spoil gak nanti! Dinasihatkan letak laaa banyak starch ea)

Penggunaan blazer – this one kalau nak interview kerja boleh laa. But for the students untuk interview scholars or U, better takyah pakai. Kalau nak jugak.. tengok interviewer la. Kalau diorang pakai, okay pakai laa. But kalau tak, better korang takyah melebih-lebih dari interviewer kayy. Kita still budak yang belajar (n_n*)(v)

Malam sebelum interview

Revise balik semua persediaan, sama ada studies or perkenalkan diri etc

Pastikan sebelum tidur korang dah prepare everything. Esok, tinggal nak mandi, pakai baju yang dah tersedia di iron, bawak beg korang berisi dokumen-dokumen tu

Ni haa. Aku list down lagi
1.       Iro baju, seluar, tudung
2.       Polish kasut
3.       Prepare semua keperluan kat satu sudut
-          Necktie, stoking, kasut
-          Fail berisi salinan dokumen-dokumen, fail berisi dokumen asli (spt sijil-sijil)


Ketika interview

1.       Pastikan masuk tu ketuk pintu, masuk je, senyum, bagi salam (assalamualaikum / good morning etc)

2.       Jangan gedik sangat nak duduk kalau tak dijemput. Tunggu beberapa saat dulu, kalau tak dijemput, mintak izin. Kadang-kadang, interviewer ni tak kasi duduk sebab korang ada buat salah . contohnya, tak bagi salam.

3.       Salam interviewer tu kalau sama jantina dengan kita. Kalau tak sama, cukup sekadar tunduk sikit sebagai tanda hormat

4.       Serah fail kalau diorang mintak. Kalau diorang tak mintak, mohon jangan buat macam office sendiri nak letak fail tu atas meja diorang. Letak je atas riba

5.       Dinasihatkan bawak notebook masuk. Kalau kena tanya kenapa, just bagitau “in case I need to jot down something later on” . tak salah malah lebih digalakkan. Nampak sikit korang ni budak sentiasa bersedia.

6.       Kalau bawak beg masuk, jangan letak atas riba. Nak jugak kena tanya nanti “ada emas ke dalam beg tu?” so.. better letak kat bawah je. I mean kat tepi kaki kerusi tu.

7.       Duduk macam pengantin okay. Takda silang-silang kaki. Yang ada habit nak goyang-goyang kaki tu mohon tahan masa ni sit still.

8.       Pastikan sentiasa senyum

9.       Jangan cuba nak tipu interviewer, diorang pro okay pro. Kalau tak tau, better buat ala-ala berfikir jap.. then baru bagitau “I’m sorry I can’t answer that.” Kalau diorang taya fakta, korang boleh tambah “if I’m given some times, I’ll sure do research about it”. Nampak sikit korang ni tak malas nak berfikir

10.   Kalau tak faham soalan, jangan main bantai je jawab. Better tanya, “I’m sorry, can u clarify your question please?”

11.   Biasakan guna “I enjoy”. Elakkan “I want, I like” for eg : I enjoy helping others in their studies.

12.   Kalau nak jawab soalan, even korang tak yakin dengan jawapan korang, kena laaa SENTIASA CONFIDENT. Tengok mata diorang.. I mean jangan laa tengok macam orang berdendam. Just nak tunjukkan korang nak convince diorang

13.   Jangan nak menggedik show off korang tau ini or itu kalau korang tak tau sangat-sangat I mean u just knew the basic of the info such as nak cakap pasal oil and gas company. Aku berani jamin, tak lama lepas tu, diorang mesti tanya lebih spesifik pasal oil and gas company tu.. until u terjerat. So, better watch out your answers. Pastikan buat research hingga ke lubang cacing. Well. Aku pernah kena camni -_- Cukup-cukup, sesuai dengan minat korang. Takyah buang masa research lebih-lebih.

14.   Even korang tak minat sangat ngan course yang korang apply tu, jangan nak gatal mulut cakap tak minat or cakap korang lebih minat benda lain. For instance, korang apply engineering tetiba lak korang bagitau, korang minat medic gak. Dua bidang yang berbeza. Unless korang ambik nanotech or biotech okay kot.

15.   Show sikit yang korang tu berminat. Biar diorang rasa rugi tak ambik korang

16.   Cakap English kalau interviewer tu speaking, and cakap melayu kalau diorang cakap melayu. Kalau diorang cakap rojak, better speak English. Kalau laa tak dapat nak speaking, mintak izin properly “I’m sorry. May I speak/explain in malay?” biasanya diorang bagi je

17.   Suara biar lantang, jelas. Biasanya kerusi korang akan diletak agak jauh dari meja interviewer so that diorang lebih mudah nak perhatikan korang. So, duduk laa elok-elok dengan postur badan yang elok, I mean tegak.

18.   Nak show confident, suara kena lantang, tangan tu gerak-gerak laa sikit ala-ala debater. Jangan kaku sangat. Mata kena tengok diorang interviewer 24/7 with a sweet smile on your cute face. Jangan tengok atas.. tengok meja.. tunduk.. NO! Kalau dua orang interviewer, tengok laa selang seli. Jangan tengok sorang je. Tu macam dah nak bagitau kat dia “wey, kau belum bayaq hutang kau” -_-

19.   Kalau perlu masa nak berfikir, better inform dulu. Kalau tak, diorang anggap korang TAK DAPAT jawab. So, cakap laaaa “I’m sorry. Please give me one/two minute(s)” not “one or two HOURS” okay

20.   Jawapan jangan sekadar nak selamatkan diri. Try cover balik. I mean bagi support ngan ayat yang meyakinkan. Kalau korang terpaksa mengaku kelemahan diri, tak salah. Tapi, kena support balik tau! Cover ngan strength kita. Cuba bagi jawapan sebijaknya walaupun aku paham, hakikatnya masa tu some people akan panic sebab nervous. So, try tenangkan diri dulu before jawab

21.   Habis je interview jangan lupa salam diorang lagi and ucap “THANK YOU” beserta senyuman semanis kurma. Ehh

22.   Senyum all the time although masa korang hang or blur or takut. SENYUM mohon SENYUM
Interview ni biasanya diorang nak tengok confidence level korang.. seseorang yang ada matlamat yang jelas, ada pendirian.. betul betul minat course and scholar yang ditawarkan. so diorang tak rugi nak bagi korang scholar/U tu.

Biasanyaa diorang ni mintak kita introduce diri dulu. Tu laaa skema soalan pertama interview.. tapi kadang-kadang ada gak diorang keluar m16 terus main tembak je sebarang. So, be well prepared okay!

Masa interview ni laa sesi punji diri.. sesi angkat bakul.. nak promote diri..

Ingat.. convince diorang yang korang takkan sia-siakan duit yang diorang yang spend kat korang tu..
So.. no need to talk like this “My name is.. I’m from… I studied at.. yadayadayada” so BORING!

Heyy. Diorang dah ada biodata korang laaa. Kan ada kat application form. Kalau diorang nak tau pun, later on diorang akan tanya.. so now.. focus on PROMOTE DIRI

Cuba try test uji buat kelainan. Okay fine nak inform nama dulu.. the your achievements in your academics, curricular activities, positions and anything yang boleh impress diorang. Guna laaa ayat “I’m the best .. yada yada yada” or buat laa ayat bunga bunga sikit nak cakap korang bagus kat ni.. kat tu.. pernah dapat anugerah apa.. camne sikap korang.. leadership skills etc.. ayat tu jangan laa boring sangat macam “I have… I am…” BORINGGG! Boleh je nak guna… but.. jangan laaa sepanjang nak describe diri tu.

Better buat macam “as the president of…. I see myself as a ….person.. which is why I have been appointed … and blab la bla..”

So.. better buat skrip awal-awal! And panjang-panjang!
Bukan apa.. kalau panjang-panjang tu.. aku jamin laa ramai yang nervous kan.. so.. mesti laa ada tinggal-tinggal points. So, kalau korang hilang certain points sekalipun, still banyak benda nak backup
Even jawapan common sense korang buat research sebelum ni pun aku nasihatkan korang buat preparation untuk setiap kemungkinan soalan.. sebab.. masa kat bilik tu.. korang ngan interviewer je. Nervous yang teramat.. kadang-kadang akal tak berfungsi dengan sepenuhnya.. so, save banyak banyak skema jawapan kat memory korang. Selamat sikit


Tips nak hilangkan nervous

Bagi yang muslim.. selawat banyak-banyak. Doa banyak banyak. Jangan nak tawakal awal-awal. Tu angkat bendera putih awal awal tu..

Salam parents before pergi interview tu. Mohon restu diorang, doa diorang. Moga dipermudahkan
Remind yourself.. worth your efforts. Jangan laa nervous korang tu spoilkan everything. Sia-sia je. Penyesalan je korang bawak balik

Dinasihatkan banyakkan bercakap.. masa nak tunggu giliran tu jangan asyik tengok skema jawapan korang.. notes or anything.. tu akan buat korang makin nervous. Better korang pergi berkenalan.. buat lawak.. try main main speaking ngan diorang ke.. trust me, korang akan kurang kekok nak bercakap dengan interviewer tu

Sebelum start nak jawab soalan atau stuck tetiba.. Tarik nafas dalam dalam… Tarik lagii. Tarikk lagi dalam dalam… jangan lepas selagi korang tak tenang. Hembus perlahan-lahan. This do helps okay ;)

Kurangkan pergi ke tandas.

Jalan-jalan keliling tempat tu kee..

Moreover, interviewer tu bukan kenal korang pun.. so cakap je laa. Diorang tak tau korang ni camne.. so, give the best first impression bout yourself. Your confidence… your intro bout yourself.. show to them “YOU WILL NEVER REGRET TO GIVE ME YOUR SCHOLAR” wehh. Jangan cakap ceni kat diorang. Cukup laa nak cakap kat diri kann

Masa datang interview tu, try jangan tengok orang lain lagi hebat dari korang. Yakin, korang terbaik. Yakin korang boleh.

Finally. Dah selesai semua.. jangan lupa bersyukur. Say Alhamdulillah.. dah selesai semuanya. Moga Allah memberkati segala usaha kita. And now baru tawakal. Ingat! Tawakal tu maksudnya berserah SETELAH berusaha dengan bersungguh-sungguh. Doa selalu.

Moga bermanfaat. 

May Allah bless

Wallahualam.