Sample Resume and PS

Assalamualaikum w.b.t.

just nak share sample resume. this one atas tunjuk ajar Zahid Hamidi Abdul Hamid ;)





Okay. Gambar tu tak wajib.. but better letak
Dinasihatkan sila buat dalam column yaaaa. Neat and tidy

Education Details
Some scholars or U nak tengok result kita..
So boleh laa letak results kita for several exams such as, mid-year n final or trials
Takyah laa dari form 1. Form 3 pun cukup. Nak letak form 4 and form 5 pun boleh.

Experience
Experience tu semua penglibatan koku kita.. wakil sekolah ke.. tak menang pun takpa..
Letak nama event, tarikh or tahun pun cukup memadai, pencapaian / penglibatan
For eg :
International Engineering Invention & Innovation Exhibition (i-ENVEX) and Malaysian international Young Inventors Olympiad (MIYIO) 2013- Certificate of Silver Prize

Skills
Ni letak laa skills korang macam language.. ICT or photography
For eg :
1.       Language – Proficiency in Bahasa Melayu, English and Basic Arabic (written and spoken)
2.       ICT – Adobe photoshop, Microsoft Office
3.       Photography – Nikon

Activities
Kat sini laa korang letak semua jawatan korang.. letak nama persatuan.. then jawatan
For eg:
Girls Scout – President (2012-2013)

Publication and presentation
Yang ni kalau korang ada terlibat ngan mana mana Publication and presentation ni.. kalau takda, takyah buat column ni
Asingkan.. contoh
Publication:
1.       School magazine (2010-2013)
Presentation
1.       Yadayadayada

Field of interest
Ni letak laa beberapa course yang korang minat.. ikut urutan tauu

Volunteer activities
Kalau korang ada terlibat dengan volunteering.. letak laa nama program, tahun and tempat maybe
For eg :
1.       Peer-mentoring Program (Sekolah Menengah XXXXX) 2013
-          Additional mathematics
-          Physics

Awards
Haaaa. Kat sini letak semua penglibatan korang yang ada pencapaian macam 1st placing.. or any other awards.. Top scorer perhaps.. best student.. macam kat experience tadi.. nama event, tahun, pencapaian

List down sebanyak mungkin okay! :D

Personal statement


Ni personal statement aku. Sorry. English aku tak berapa sangat.. hahahahahaa. Mohon jangan gelak. Aku tengok PS seniors sebelum ni.. PS aku ni tak seberapa. Just nak bagi contoh. Kemudian laaa modified lagi. hoho

So.. things to be considered when u r writing this PS :
1.       Academic
2.       A bit of famiy background
3.       Your interest and how it relates with the career that you’re gonna take
4.       Koko and volunteering activities and what didi you learn from it
5.       Leadership
6.       Sports

Kalau rasa diri belum lengkap semua aspek ni, just write down anything yang korang involve
Jangan lebih dari satu page okay!
Boleh letak jawatan kita.. anything yang kita menonjol. The best of us ;)
Tu je. Pandai-pandai laa goreng ayat. Kaitkan sikit je ngan course yang kita apply pun dah cukup

Okay. Moga membantu ;)

May Allah bless. 

Wallahualam

No comments:

Post a Comment