Sains dan Islam


Assalamualaikum w.b.t

Last night i got a conversation with Izzat, dak Asis
actually more to sharing ilmu kot..
he started to discuss on an interesting topic
which was "Science and Islam"

maybe korang dah tau..
but as for me, some of them aku baru perasan.. and baru tahu
so let me share with you guys ;)

first . Islam berpegang pada concept anti-clockwise
because it is called as Sunnatullah
or also known as sunnah Allah which is ketetapan yang Allah buat

why?
okayy. let's see some evidences

1. putaran bumi bergerak anti-clockwise

2. pergerakan bumi mengelilingi matahari also anti-clockwise

3. orag tawaf kat mekah pun anti-clockwise

4. DNA kita bentuk anti-clockwise

5. dahan pertama pokok akan tumbuh ke atas dalam anti-clockwise

6. corak bunga semua dalam anti-clockwise
for eg : rose, sunflower

okayyy. yang menariknya and aku baru tau

-Jam di semenanjung Arab dalam anti-clockwise
- roundabout kat arab pun anti-clockwise

so.. persoalan yang dibangitkan Mr Izz.. KENAPA MALAYSIA TAK?

orang barat cuba mengubah konsep ni ketika diorang menjajah
negara-negara jajahan barat semuanya guna roundabout dalam clockwise

and the topic ended there. just like that. hahaa
anyway, still dapat ilmu baru kan ;)
Thankyouuu Izz!

okayy

second topic. in MEDICAL. and this is more interesting

ubat bius

mesti korang tau kann. apa function ubat bius ni..
for sure dia akan mixed ngan darah daging kita..
dah kena inject masuk badan kan

kat Malaysia..

kita guna 2 jenis ubat bius
clexane and heparin

both have the same function
macam takde beza kan?
but actually there's a BIG different!

what is it?
haaaaaaa...

it's the matter of halal and haram

both berfungsi untuk elak darah beku

CLEXANE mengandungi protein KHINZIR

and

HEPARIN is just a chemical substance that is surely halal

in the hospitality protocol by the World Health Organisation,
they concern doctors to use CLEXANE and NOT heparin

this also including Malaysia

bak kata Izz, baik baik tak makan benda haram, tetiba ada benda haram dalam badan patient

Muslims should know this

menurut Izz lagi, clexane tu lebih mahal dari heparin. so maybe diorang guna ni sebab nak untung lebih

see. licik sangat licik

so, better watch out. as muslims, kita wajar tegakkan hak kita
if la one day kita or maybe any of our famiy members yang akan guna ubat bius ni,
PLEASE, TAKE ACTION in the proper way ;)

heyy. ni bukan discussion sebarangan okayy..

tak caya, baca ni jugakk and this
also about clexane

May Allah bless. jaga iman jaga rohani jaga jasmani ;)

Wallahualam

2 comments:

  1. wowww. actually kat malaysia dah ada jual jam anti clockwise ni just mahal harganya. yg paling murah pun rm100 gitu lah. more information go to this blog. my friend's blog http://himeows.blogspot.com/2013/12/kelebihan-jam-anticlockwise.html klu ikut konsep fizik pun mmg byk guna anti clockwise hmmm.
    btw thanks for the info bout heparin and clexane :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ouu i see. thanks for the info :)
      haha. credits to izzat actually. ^^

      Delete